dimarts, 30 de novembre del 2010

Aquests ultims dies...

Vida de la Mar i la Carla:

Fa tres setmanes (mes o menys) vam anar al Portaventura per celebrar l'aniversari de la Mar, que feia 15 anyets (com vam publicar en una entrada anterior). Ens ho vam passar molt bé :). El divendres passat, dia 19 vam quedar per fer un treball de matemàtiques per poder pujar nota i així la Carla pogués aprovar. Vam estar des de les 15.00 a las 19.30 fent el treballet aquest de matemàtiques tant divertit que ens va posar el nostre professor preferit... EL GUTI ¬¬ 
I alguna cosa més recent va ser ahir quan vam quedar amb la Carlota i la Helen per fer el treball de la Revolució Francesa de socials. I després cadascuna va anar a veure el partit BARÇA-MADRID que bbbf sense paraules, gran clàssic un 5-0 que bbf ens va deixar sense paraules... VISCA EL BARÇA! (jajajajja).
I bé avui en principi teníem que gravar el vídeo de "La Loba" ballant però com ha plogut no sabem si ho farem però nosaltres ens el sabem molt bé i estem a primera fila perquè som guais :$ (jajajaja).


Aquí s'acaba la nostre vida durant aquests dies que no hem publicat cap entrada. Desitgem que el nostre professor de català que és tant guapo i tant sexy (esperem que ho llegeixi abans de posar les notes globals...) li agradi moltíssim i ens posi un 10 perquè nosaltres i ell sabem que ens ho mereixem perquè treballem molt i som les seves alumnes preferides (encara que ell no ho vulgui reconèixer).

dimarts, 16 de novembre del 2010

Moltíssimes felicitats Mar!

Demà, dia 17 de novembre del 2010, la Mar Armengol Casanovas farà 15 anyets! (que petita, jajaja).
Amb aquesta entrada et volia desitjar moltíssimes felicitats petita i que t'ho passis molt bé que demà és el teu cumple, a disfrutar-ho!


MOLTÍSSIMES FELICTAAAAAAAAAAAAAATS DE PART DE LA TEVA AMIGA CARLAAAAA :D <3

7. Els neologismes i les abreviacions

7.1. M'hauríeu de trobar diversos neologismes (diferents dels del llibre) creats segons els diferents processos de formació:

1. Neologia de forma: Es crea una paraula nova a partir d'una altre ja existent.
- Per derivació: cuinera, derivat de cuina.
- Per composició: gratacels.
- Per lexicalització d'unes sigles: ONCE (Organización Nacional de Ciegos Españoles).
- Per escurçament: perdi, de perduda (trucada) i poli, de policia.

2. Neologia de significat: S'atribueix a una paraula ja existent un significat nou per extensió o per analogia.
Quan estàs navegant per Internet i se te'n va la connexió se'n diu que t'has caigut. (caure's).

3. Els manlleus lingüístics: Es pren una paraula d'una altre llengua per designar un nou concepte (de vegades, passa per un procés d'adaptació fonètica o ortogràfica)
- De llengües modernes: flaixbac (tornar a veure alguna cosa que ja ha passat).
- Del llatí o el grec antic: ànima ve del llatí de la paraula anima, que vol dir vida.

7.2. M'hauríeu de posar 12 exemples de sigles que no haguem vist a l'aula. Heu de posar les sigles i el significat. 

1. PYME (pequeña y mediana empresa)
2. ONU (Organizació de las Nacions Unides)
3. DNI (Document Nacional d'Indentitat)
4. Renfe (Red Nacional de Ferrocarrils Espanyols)
5. UAB (Universitat Autònoma de Barcelona)
6. ONG (organizació no gubernamental)
7. FIFA (Federació Internacional de Futbol Asociació)
8. FBI (Federal Bureau of Investigation)
9. PUR (Partit Ucranià Revolucionari)
10. Ih (International House)
11. CEIP (Col·legi d'Educació Infantil i Primària)
12. ESO (Estudis Secundaris Obligatoris)

dimarts, 9 de novembre del 2010

6.2

En els diaris que hem vist, en tres d'ells ens parla d'una notícia i en l'altre ens parla d'una altre noticía. Els diaris que estan en castellà es reparteixen per arreu d'Espanya, en canvi, l'únic que està en català només es reparteix als Països Catalans.
I el diari ARA, podem dir que es reperteix pels Països Catalans, evidentment, en llengüa catalana. I ens comenta que gracies a això ara molts nois i noies que han estudiat la carrera de periodisme tindran més oportunitats de treball en aquest diari i ja no hi haurà tantíssima gent a TV3.

ARA

6.1(bis) Diari català

Aquí tornem a repetir el treball dels diaris de l'altre dia. Aquest cop el fem en català (perquè el nostre professor de català, Jaume, ens ha obligat a fer-ho). En aquest diari ens explica una notícia completament diferent a la que vam explicar i analitzar l'últim dia. Aquesta ens parla d'una desgracia al Sàhara. El diari és "el Periódico" (versió catalana).







El Periódico

dimarts, 2 de novembre del 2010

6.1 Diaris

Els diaris d'on treiem la notícia són: Expansión, El País i Cinco Días (no n'hem trobat cap en català que parlés de la mateixa notícia).
El tema del qual parlarem és el de la presidenta de Brasil, Dilma Rousseff.
A les portades  dels tres diaris hi podem veure la mateixa fotografía. Els títols dels diaris són:
Expansión --> Las empresas españolas en Brasil, tranquilas.
El País --> Rousseff asume el desafío de imponer su estilo frente a Lula.
Cinco Días --> Dilma Rousseff promete más Lula.







La diferència entre els tres diaris és que, a simple vista, es veu que on es tracta més aquest tema és al diari de "El País", als altres dos hi ha menys informació. Una altra diferència és que en el diari "Expansión" sembla que parlen de la notícia només per saber què ens afecta als espanyols, econòmicament.



Expansión 
Cinco días
El País

dimarts, 26 d’octubre del 2010

5. Ramon Llull

5.1 Biografia

Ramon Llull va nèixer a Ciutat de Mallorca l'any 1232 (aprox.). També era conegut com Raimundo Lulio en castellà, Raimundus o Raymundus Lullus en llatí i Raymond Lully en la tradició anglosaxona. Ramon Llull va ser un escriptor, filósof, místic, teòleg i missioner mallorquí del segle XIII. Aquest home escribia les seves obres en llatí, àrab i occità.No obstant això, és conegut popularment com a beat Ramon Llull, tot i no haver estat beatificat.

Beat:  És una persona que creu profundament en Déu i viu només per ell. És beatificat pel Papa. El camí per ser un beat consisteix en: primer és servent de Déu, el segon venerable, el tercer beat i el quart sant.


5.2 Obra

- El Llibre del gentil (1274-1276) 
- Llibre de l'ascens i descens de l'intel·lecte (1304)
- El Fèlix o Llibre de meravelles (1287-1289)
- Poesia: Lo desconhort (1295 o 1305)














5.3.1 Poseu un breu fragment d'una obra de Llull
L'elecció del rei
-Fragment del “Llibre de les bèsties” de Ramon Llull”-
Can lo Lleó fo elegit rei, ell féu un bell sermó denant son poble, e dix aquestes paraules:
-“ Senyors, volentats és de vosaltres que jo sia rei. Tots sapiats que ofici de rei és molt perillós, e és de gran treball. Perillós és, car per los pecats del rei s'esdevé moltes vagades, que Déus tramet en terra fam, e malauties, e mort, e guerres; e açò mateix fa per pecat del poble. E per açò és a rei perillosa cosa regnar, e son regnar és cosa perillosa a tot son poble. E car sia gran treball a rei governar si mateix e son poble, per açò vos prec tots ensems que em donets consellers qui m'ajuden.”
A tots los barons e al poble d'aquella cort plagueren les paraules que havia dites lo rei e tots se tingueren per bé avenguts a l'elecció del rei. Acord fo emprés que l'Ós , e le Lleopard, e l'Onsa, e la Serp, e el Llop fossen consellers del rei.
Molt desplac a Na Renard , car no l'havien elegida en ésser conseller del rei; e en presència de la cort dix aquestes paraules:
-“ Segons que es troba escrit en l'Evangeli, Jesucrit, que és rei del cel e de la terra, volc haver amistat e companyia d'homs simples e humils; e per açò elegí los apostols [...]

5.3.2 Comenteu què us suggereix el fragment que heu triat

Aquest fragment del llibre de les bèsties està en mallorquí. Ens ha resultat una mica díficil d'entendre però més o menys el que hem entès és que ens parla d'un lleó que és l'encarregat de parlar devant el poble, ja que és escullit com a rei. Diu que és molt perillós que ell sigui rei perquè els reis porten coses dolentes pel poble. També anomenen un tros de l'Evangeli que diu que Déu vol amistat i companyia entre els homes.  







 5.4 Bibliografia:
Google (fotos)

dimarts, 19 d’octubre del 2010

Miquel Costa i Llobera

BIOGRAFIA: 
Miquel Costa i Llobera era un poeta mallorquí nascut a Pollença (Mallorca) el 10 de març de 1854. Als 11 anys va quedar orfe de mare i va ser influït pel seu oncle, que era metge de Pollença. Va estudiar el batxillerat a a l'Institut ciutat de Mallorca, on com a professors va tenir a Josep Lluís Pons i Gallarza. En un viatge a París va començar a escriure poesía romàntica (Poesies de 1885), i en el seu poema mes conegut: Lo pi de formentor (1875).
Mentrestant manifesta la seva vocació religiosa i va a estudiar a la Universitat Georgiana de Roma (1885-1890), on s'ordena sacerdot i es doctora en Teologia. Va escriure altres poesies com:
- Líricas (1899)
De l'agre de la terra (1897)
- Tradicions i fantasies (1903)
- Poesies (1907)
- Visions de Palestina (1908)

POEMA:
Música de poetes DINS UN JARDÍ SENYORIAL
Plau-me avançar per un jardí desert
quan creix l'ombra dels arbres gegantina,
vegent sota el ramatge que s'inclina
com lluny blaveja l'horitzó entrobert,
veient muntanyes de contorn incert,
i en la pols d'or amb que la llum declina
daurada vagament qualque ruïna
dins la planura que en la mar es perd ...
Plau-me veure de marbres rodejat
l'estany, on neden sobre l'aigua pura
bells cignes de plomatge immaculat.
I plau-me omplir la quietud obscura
de mon cor, amb la triple majestat
de la història, de l'art i la natura.

MOLTES FELICITATS CARLA!

Avui, dia 19 d'octubre del 2010 la Carla fa 15 anyets! uuuuuuuuuoh :D
Jo, la Mar, he decidit fer aquesta entrada per demostrar-li a la Carla que m'enrecordo de ella i que avui és el seu dia, avui fa 15 anys que va sortir de la panxa (per no dir un altre lloc) de la seva mare.

MOLTISSIMES FELICITATS CARLITA! (a la foto la que m'està llepan la cara)

dimarts, 28 de setembre del 2010

Notícia per debatre


En aquesta activitat hem d'analitzar les propietats del text d'una notícia. La notícia que ens ha tocat és "El cost real del Quart Cinturó es podria multiplicar per dos". També hi podem trobar que al llarg del text hi ha uns petits subtítols en negreta que diuen a què fa referència cada paràgraf.


En aquest text hi ha coherència perquè està format per un títol (El cost real del Quart Cinturó es podria multiplicar per dos), també hi trobem la introducció ( Segons la Campanya Contra el Quart Cinturó el Ministeri hauria mentit en el balanç econòmic de l'estudi informatiu per tal d'evitar acceptar que la infraestructura no és rendible), el desenvolupament també el trobem, és on es parla dels fets i de les conseqüències de la notícia de la qual estem parlant. Al final de l'article hi trobem la conclusió del text, la qual diu que s'ha programat una manifestació per protestar contra el Quart Cinturó. No hi ha el nom de l'autor ni la població perquè al ser un diari col·lectiu els periodistes no posen el seu nom per fer-se més importants, ho fan per donar a conèixer la notícia i posen el nom del diari.

Nosaltres creiem que l'article si té cohesió perquè d'un fet pots veure els desencadenants i el perquè estan en contra del Quart Cinturó. Com ja hem dit abans el text està format per uns petits subtítols que ens donen a conèixer quin és el tema de cada paràgraf. Si que hi ha repetició, en aquest article veiem que la paraula que es repeteix més és Quart Cinturó (el tema principal de la notícia).

Creiem que si que s'ha utilitzat un llenguatge adequat a l'hora d'escriure la notícia. No s'utilitza un llenguatge molt cult i formal, però tampoc s'utilitza un llenguatge del tot col·loquial o informal.

També hem de dir que mentre llegíem el text hem vist que hi havia una petita falta ortogràfica: d'a·legacions (d'al·legacions). Segons el que hem llegit, està ben escrit (excepte per aquesta petita falta), és a dir, no hi hem trobat cap falta morfològica, sintàctica o lèxica.

enllaç de la notícia: http://www.vilaweb.cat/noticia/3779951/cost-real-quart-cinturo-podria-multiplicar-dos.html

dimarts, 21 de setembre del 2010

Primera activitat: Viquipèdia

1. Heu utilitzat la Viquipèdia? Hi heu fet mai alguna aportació?
Si, hem utilitzat la Viquipèdia però mai hem fet cap aportació.
 
2. Podries contestar qui creus que fa les enciclopèdies de paper?
Nosaltres creiem que les enciclopedies de paper estan fetes per persones que estan especialitzades en la llengüa (filòlegs).
 
3. En el següent enllaç hi tens l'ajuda de la Viquipèdia, una de les enciclopèdies col·laboratives més conegudes, on s'explica com funciona. Consulta-la i respon al teu bloc:

a) Qui pot escriure els articles d'una enciclopèdia en paper? I els d'una enciclopèdia col·laborativa??
Només poden escriure en una enciclopèdia de paper els filolegs, en canvi, en l'enciclopèdia col·laborativa hi pot escriure articles qui vol aportar la seva opinió i els seus coneixements.
 
b) Què vol dir exactament que els autors dels articles són "voluntaris"? Què creus que mou aquests voluntaris a fer aquesta feina?
Vol dir que ningú els hi ha dit que hagin d'escriure cap article, ho han fet per donar a conèixer la seva intel·ligència sobre el tema del qual parlen. (Ex: un geòleg potser fa un article sobre diferents roques que hi pot haver).
 
c) Creus que un treball pel qual no es cobra és necessàriament pitjor que un pel qual sí que es cobra?
Si fas el que t'agrada no. Si tu estàs content fent la feina que vols no tens la necessitat de voler cobrar al acabar-ho, ho fas perquè a t'agrada.
 
4. En el següent enllaç hi tens una notícia en què se'ns parla de la Viquipèdia en català. Podries fer una valoració d'aquesta informació?
Creiem que està moltbé poder aportar noves idees amb la nostre llengüa (català). Creiem que és una bona manera de poder difondre i donar a conèixer aquesta llengüa que es parla només a Catalunya.
 
5. Entra en el següent enllaç i digues per què han vedat l'ús de la Viquipèdia a la Universitat de Middlebury (EUA).
Han vedat l'ús de la Viqupèdia a la Universitat perquè creuen que no és un bon recurs per informar-se perquè al estar escrita per gent voluntaria hi poden haver errors i no volen que els alumnes cometin errors pensant que està bé quan en realitat no és cert.
 
6. En aquest últim enllaç hi trobaràs un bloc. Digues què en penses?
Nosaltres creiem que està bé poder saber qui escriu els articles. I si hi ha algun error en el que alguna persona no està d'acord o té algun altre dubte poder consultar-ho amb la persona que ha escrit el text i poder compartir opinions.
 
7. Saps què és el que es veu a la fotografia d'aquesta entr
ada? 
Es veuen uns castellers fent una piràmide. Això és una metàfora visual de que hem de treballar en grup, perquè si col·laborem entre tots podem millorar.

dimarts, 14 de setembre del 2010

Qui som? Què fem? Per què ho fem?

Hola! Nosaltres som la Carla i la Mar i hem creat aquest blog per poder aprovar català i aprofundir aquesta llengua que és amb la que ens comuniquem. Esperem que us agradi i que comenteu bastant perquè treballarem molt en aquesta pàgina perquè volem treure un 10 a català i estem segures de que HO ACONSEGUIREM!