dimarts, 26 d’octubre del 2010

5. Ramon Llull

5.1 Biografia

Ramon Llull va nèixer a Ciutat de Mallorca l'any 1232 (aprox.). També era conegut com Raimundo Lulio en castellà, Raimundus o Raymundus Lullus en llatí i Raymond Lully en la tradició anglosaxona. Ramon Llull va ser un escriptor, filósof, místic, teòleg i missioner mallorquí del segle XIII. Aquest home escribia les seves obres en llatí, àrab i occità.No obstant això, és conegut popularment com a beat Ramon Llull, tot i no haver estat beatificat.

Beat:  És una persona que creu profundament en Déu i viu només per ell. És beatificat pel Papa. El camí per ser un beat consisteix en: primer és servent de Déu, el segon venerable, el tercer beat i el quart sant.


5.2 Obra

- El Llibre del gentil (1274-1276) 
- Llibre de l'ascens i descens de l'intel·lecte (1304)
- El Fèlix o Llibre de meravelles (1287-1289)
- Poesia: Lo desconhort (1295 o 1305)














5.3.1 Poseu un breu fragment d'una obra de Llull
L'elecció del rei
-Fragment del “Llibre de les bèsties” de Ramon Llull”-
Can lo Lleó fo elegit rei, ell féu un bell sermó denant son poble, e dix aquestes paraules:
-“ Senyors, volentats és de vosaltres que jo sia rei. Tots sapiats que ofici de rei és molt perillós, e és de gran treball. Perillós és, car per los pecats del rei s'esdevé moltes vagades, que Déus tramet en terra fam, e malauties, e mort, e guerres; e açò mateix fa per pecat del poble. E per açò és a rei perillosa cosa regnar, e son regnar és cosa perillosa a tot son poble. E car sia gran treball a rei governar si mateix e son poble, per açò vos prec tots ensems que em donets consellers qui m'ajuden.”
A tots los barons e al poble d'aquella cort plagueren les paraules que havia dites lo rei e tots se tingueren per bé avenguts a l'elecció del rei. Acord fo emprés que l'Ós , e le Lleopard, e l'Onsa, e la Serp, e el Llop fossen consellers del rei.
Molt desplac a Na Renard , car no l'havien elegida en ésser conseller del rei; e en presència de la cort dix aquestes paraules:
-“ Segons que es troba escrit en l'Evangeli, Jesucrit, que és rei del cel e de la terra, volc haver amistat e companyia d'homs simples e humils; e per açò elegí los apostols [...]

5.3.2 Comenteu què us suggereix el fragment que heu triat

Aquest fragment del llibre de les bèsties està en mallorquí. Ens ha resultat una mica díficil d'entendre però més o menys el que hem entès és que ens parla d'un lleó que és l'encarregat de parlar devant el poble, ja que és escullit com a rei. Diu que és molt perillós que ell sigui rei perquè els reis porten coses dolentes pel poble. També anomenen un tros de l'Evangeli que diu que Déu vol amistat i companyia entre els homes.  







 5.4 Bibliografia:
Google (fotos)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada