dimarts, 28 de setembre del 2010

Notícia per debatre


En aquesta activitat hem d'analitzar les propietats del text d'una notícia. La notícia que ens ha tocat és "El cost real del Quart Cinturó es podria multiplicar per dos". També hi podem trobar que al llarg del text hi ha uns petits subtítols en negreta que diuen a què fa referència cada paràgraf.


En aquest text hi ha coherència perquè està format per un títol (El cost real del Quart Cinturó es podria multiplicar per dos), també hi trobem la introducció ( Segons la Campanya Contra el Quart Cinturó el Ministeri hauria mentit en el balanç econòmic de l'estudi informatiu per tal d'evitar acceptar que la infraestructura no és rendible), el desenvolupament també el trobem, és on es parla dels fets i de les conseqüències de la notícia de la qual estem parlant. Al final de l'article hi trobem la conclusió del text, la qual diu que s'ha programat una manifestació per protestar contra el Quart Cinturó. No hi ha el nom de l'autor ni la població perquè al ser un diari col·lectiu els periodistes no posen el seu nom per fer-se més importants, ho fan per donar a conèixer la notícia i posen el nom del diari.

Nosaltres creiem que l'article si té cohesió perquè d'un fet pots veure els desencadenants i el perquè estan en contra del Quart Cinturó. Com ja hem dit abans el text està format per uns petits subtítols que ens donen a conèixer quin és el tema de cada paràgraf. Si que hi ha repetició, en aquest article veiem que la paraula que es repeteix més és Quart Cinturó (el tema principal de la notícia).

Creiem que si que s'ha utilitzat un llenguatge adequat a l'hora d'escriure la notícia. No s'utilitza un llenguatge molt cult i formal, però tampoc s'utilitza un llenguatge del tot col·loquial o informal.

També hem de dir que mentre llegíem el text hem vist que hi havia una petita falta ortogràfica: d'a·legacions (d'al·legacions). Segons el que hem llegit, està ben escrit (excepte per aquesta petita falta), és a dir, no hi hem trobat cap falta morfològica, sintàctica o lèxica.

enllaç de la notícia: http://www.vilaweb.cat/noticia/3779951/cost-real-quart-cinturo-podria-multiplicar-dos.html

3 comentaris: