dimarts, 26 d’octubre del 2010

5. Ramon Llull

5.1 Biografia

Ramon Llull va nèixer a Ciutat de Mallorca l'any 1232 (aprox.). També era conegut com Raimundo Lulio en castellà, Raimundus o Raymundus Lullus en llatí i Raymond Lully en la tradició anglosaxona. Ramon Llull va ser un escriptor, filósof, místic, teòleg i missioner mallorquí del segle XIII. Aquest home escribia les seves obres en llatí, àrab i occità.No obstant això, és conegut popularment com a beat Ramon Llull, tot i no haver estat beatificat.

Beat:  És una persona que creu profundament en Déu i viu només per ell. És beatificat pel Papa. El camí per ser un beat consisteix en: primer és servent de Déu, el segon venerable, el tercer beat i el quart sant.


5.2 Obra

- El Llibre del gentil (1274-1276) 
- Llibre de l'ascens i descens de l'intel·lecte (1304)
- El Fèlix o Llibre de meravelles (1287-1289)
- Poesia: Lo desconhort (1295 o 1305)














5.3.1 Poseu un breu fragment d'una obra de Llull
L'elecció del rei
-Fragment del “Llibre de les bèsties” de Ramon Llull”-
Can lo Lleó fo elegit rei, ell féu un bell sermó denant son poble, e dix aquestes paraules:
-“ Senyors, volentats és de vosaltres que jo sia rei. Tots sapiats que ofici de rei és molt perillós, e és de gran treball. Perillós és, car per los pecats del rei s'esdevé moltes vagades, que Déus tramet en terra fam, e malauties, e mort, e guerres; e açò mateix fa per pecat del poble. E per açò és a rei perillosa cosa regnar, e son regnar és cosa perillosa a tot son poble. E car sia gran treball a rei governar si mateix e son poble, per açò vos prec tots ensems que em donets consellers qui m'ajuden.”
A tots los barons e al poble d'aquella cort plagueren les paraules que havia dites lo rei e tots se tingueren per bé avenguts a l'elecció del rei. Acord fo emprés que l'Ós , e le Lleopard, e l'Onsa, e la Serp, e el Llop fossen consellers del rei.
Molt desplac a Na Renard , car no l'havien elegida en ésser conseller del rei; e en presència de la cort dix aquestes paraules:
-“ Segons que es troba escrit en l'Evangeli, Jesucrit, que és rei del cel e de la terra, volc haver amistat e companyia d'homs simples e humils; e per açò elegí los apostols [...]

5.3.2 Comenteu què us suggereix el fragment que heu triat

Aquest fragment del llibre de les bèsties està en mallorquí. Ens ha resultat una mica díficil d'entendre però més o menys el que hem entès és que ens parla d'un lleó que és l'encarregat de parlar devant el poble, ja que és escullit com a rei. Diu que és molt perillós que ell sigui rei perquè els reis porten coses dolentes pel poble. També anomenen un tros de l'Evangeli que diu que Déu vol amistat i companyia entre els homes.  







 5.4 Bibliografia:
Google (fotos)

dimarts, 19 d’octubre del 2010

Miquel Costa i Llobera

BIOGRAFIA: 
Miquel Costa i Llobera era un poeta mallorquí nascut a Pollença (Mallorca) el 10 de març de 1854. Als 11 anys va quedar orfe de mare i va ser influït pel seu oncle, que era metge de Pollença. Va estudiar el batxillerat a a l'Institut ciutat de Mallorca, on com a professors va tenir a Josep Lluís Pons i Gallarza. En un viatge a París va començar a escriure poesía romàntica (Poesies de 1885), i en el seu poema mes conegut: Lo pi de formentor (1875).
Mentrestant manifesta la seva vocació religiosa i va a estudiar a la Universitat Georgiana de Roma (1885-1890), on s'ordena sacerdot i es doctora en Teologia. Va escriure altres poesies com:
- Líricas (1899)
De l'agre de la terra (1897)
- Tradicions i fantasies (1903)
- Poesies (1907)
- Visions de Palestina (1908)

POEMA:
Música de poetes DINS UN JARDÍ SENYORIAL
Plau-me avançar per un jardí desert
quan creix l'ombra dels arbres gegantina,
vegent sota el ramatge que s'inclina
com lluny blaveja l'horitzó entrobert,
veient muntanyes de contorn incert,
i en la pols d'or amb que la llum declina
daurada vagament qualque ruïna
dins la planura que en la mar es perd ...
Plau-me veure de marbres rodejat
l'estany, on neden sobre l'aigua pura
bells cignes de plomatge immaculat.
I plau-me omplir la quietud obscura
de mon cor, amb la triple majestat
de la història, de l'art i la natura.

MOLTES FELICITATS CARLA!

Avui, dia 19 d'octubre del 2010 la Carla fa 15 anyets! uuuuuuuuuoh :D
Jo, la Mar, he decidit fer aquesta entrada per demostrar-li a la Carla que m'enrecordo de ella i que avui és el seu dia, avui fa 15 anys que va sortir de la panxa (per no dir un altre lloc) de la seva mare.

MOLTISSIMES FELICITATS CARLITA! (a la foto la que m'està llepan la cara)