dimarts, 10 de maig del 2011

Àngel Guimerà

Àngel Guimerà va néixer el 6 de maig del 1845 a Santa Cruz de Tenerife. Va ser un dels màxims exponents de la Renaixença. L'amistat que tenia amb Jaume Ramon i Vidales el va portar fins al món dels Jocs Florals i el va ajudar en la seva carrera com a escrpitor literari.

Àngel Guimerà, també era dramaturg, és a dir, escrivia textos per a obres teatrals.L'any 1879 va començar la seva carrera com a escriptor de tragèdies versificades, amb Gal·la Placídia, i l'any 83 amb Judith de Welp, seguides de El Fill del rei i Mar i Cel.

Com ha poeta literari va escriure 2 llibres de poesies, el llibre que es titulava Poesies i el següent que es deia Segon llibre de poesies. Va participar diversos cops als Jocs Florals.

Àngel Guimerà va morir a Barcelona el 18 de juliol de l'any 1924. Va tenir un enterrament multitudinari a Monjuic. A Santa Cruz de Tenerife es va construir un teatre en el seu honor (Teatro Guimerà).

dimarts, 3 de maig del 2011

La Renaixença

La Renaixença és un moviment històric i cultural que es va inciar al segle XIX que volia la recupreació de la llengua catalana. Volien que el català fos una llengua literària i tornar-li el prestigi que va tenir en les derreres èpoques.L'autor que marca l'inici de la Renaixença és Bonaventura Carles Aribau.

Els seus objectius eren promoure la literatura per tal de de recuperar la llengua catala i que no es perdés si no era parlada ni escrita, crear una literatura pròpia per tal de que s'estengués arreu d'Europa, fomentar el coneixement de la història pròpia i crear institucions catalanistes per la recuperació política i cultural de la nació catalana.

1853= es publica La Pàtria, poema de Bonaventura. Exalta la pàtria, el passat històric i la llengua.
1859= s'instauren els Jocs Florals (concurs de poesia). Per cada tipus de poemas hi havia premis diferents:
- L'englatina d'or: millor poema patròtic.
- La viola d'or i argent: millor poema religiós.
-La flor natural: millor poema d'amor.
1877= es publica L'Atlàntida de Jacint Verdeguer. L'Atlàntida es el primer gran poema èpic.

Jacint Verdeguer
Va nèixer a Folgueroles al 1845. Fill d'una família de pagesos. Va ingressar als 10 anys al seminari de Vic, on va adquirir una sòlida formació en humanitats, filosofia i teologia. 20 anys= obté dos guardons als Jocs Florals. Va morir de tuberculosi a Vallvidrera el 1902.